1 Aralık 2020 Salı

Safra Kesesi Rüptürü (Yırtılması) Nedir?

Sağ üst karın bölgesinde ağrı hissedildiğinde sakin kalmak ve bir tıp uzmanına danışmak çok önemlidir. Bu ağrıya birçok faktör neden olabilir, ancak safra kesesi iltihabından kaynaklanma ihtimali vardır. Safra kesesi iltihabı tedavi edilmeden bırakıldığında, Mefshoping ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir tıbbi durum olan safra kesesi yırtılmasına neden olabilir. Safra kesesi yırtılmalarına nadiren travmatik karın yaralanması, safra kesesi taşları, bakteriyel enfeksiyonlar, askariazis veya safra çamuru neden olur.
Safra kesesi rüptürünün ana tehlikesi, sepsise yol açabilen bir enfeksiyondur ve sepsis, vücudun enfeksiyona düzensiz bir yanıt oluşturduğu yaşamı tehdit eden bir durumdur. Esasen, vücut enfeksiyona saldırmaya çalışırken kendine zarar verir. Ek olarak, sepsis doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölüme neden olabilir, bu nedenle Blog kolesistit semptomları yaşarken tıbbi tedavi şarttır. Bu makale sarf malzemesi kesesi kopmasının ne olduğu, nedenleri, semptomları, tanı ve tedavisi hakkında bilgiler içermektedir. Safra kesesi radyonüklid taramasının tanımı ve kullanım aşamaları hakkında da bilgiler bulunmaktadır.

Safra Kesesi Rüptürü (Rüptür) Nedir? Safra Kesesi Rüptürü (Rüptür) Nedir?
Safra kesesi, karaciğerin yakınında bulunan ve karaciğerde üretilen bir sıvı olan safrayı depolayan küçük bir organdır. Ayrıca, yağların parçalanmasına yardımcı olmak için ince bağırsağa safra salar. Safra kesesi yırtılması, safra kesesi duvarının sızması veya patlaması anlamına gelen tıbbi bir durumdur. Yırtıklara genellikle safra kesesinin iltihabı neden olur. Bu iltihaplanma, safra kesesine sıkışabilen safra kesesi taşlarından kaynaklanır. Enfeksiyon ayrıca yırtılmaya ve nadir durumlarda yaralanmaya neden olabilecek iltihaplanmaya da neden olur. Safra kesesi yırtıldığında ani, şiddetli karın ağrısına neden olurken, ağrı kopmadan kısa bir süre sonra geçer. Sağlıklı Yaşam Blog Bununla birlikte, sızdıran içeriğe sahip gözyaşı bölgesi genişlediğinde, iltihaplandığında veya enfekte olduğunda ağrı genellikle geri döner. Tedavi edilmeyen safra kesesi rüptürü vücutta sistemik inflamatuar yanıt sendromuna (SIRS) neden olur. Sepsis olarak da adlandırılan SIRS ile altta yatan bir enfeksiyon varsa, bu tür enfeksiyon yaşamı tehdit eder.


 
Safra Kesesi Rüptürünün Nedenleri
Gözyaşlarına genellikle safra kesesinin iltihabı veya künt bir yaralanma neden olur. Safra kesesi iltihabının yırtılmaya neden olan nedenleri vardır ve bu nedenler aşağıdaki gibidir:
En yaygın iltihap nedeni olan safra taşları
Safra hastalığına yol açabilen parazitik solucanların neden olduğu askariazis
Escherichia coli, Klebsiella veya Streptococcus faecalis'in neden olduğu bakteriyel enfeksiyonlar
Safra kesesini tıkayabilen safra ve partikül madde karışımı olan safra çamuru
Safra kesesini yırtabilecek künt yaralanmanın nedenleri vardır ve bu nedenler şunları içerir:
Motorlu taşıt kazaları
Mideye çarparak düşmek
Futbol, güreş veya ragbi gibi temas sporlarından doğrudan gelen darbeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder