12 Aralık 2020 Cumartesi

Koronavirüs Farklı Yüzeylerde Ne Kadar Yaşar?

2019'un sonlarında yeni bir koronavirüs dünya nüfusu genelinde hızla yayılmaya başladı. Bilence SARS-CoV-2 adı verilen bu virüs, COVID-19 olarak bilinen hastalığa neden oldu ve bu SARS-CoV-2 kişiden kişiye kolayca yayıldı. Bu yayılma, esas olarak virüse sahip biri konuştuğunda, öksürdüğünde veya yakınlarda hapşırdığında ve üzerine damlalar düştüğünde üretilen solunum damlacıkları yoluyla olur. Üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunduktan sonra ağza, buruna veya gözlere dokunmak SARS-CoV2 ile enfekte olur. Ancak virüsün yayılmasının ana yolunun bu olmadığı düşünülüyor.

Koronavirüs Yüzeylerde Ne Kadar Yaşıyor?
SARS-CoV-2'nin çeşitli yüzeylerde ne kadar süre hayatta kalabileceği de dahil olmak üzere Bilgi Yarışması birçok yönden araştırmalar hala devam etmektedir. Şimdiye kadar bu konuda iki çalışma yayınlanmıştır. İlk çalışma New England Journal of Medicine'de (NEJM) yayınlandı ve bu çalışma için farklı yüzeylere standart miktarda aerosolize virüs uygulandı. İkinci çalışma The Lancet'dir ve bu çalışmada yüzeye belirli miktarda virüs içeren bir damlacık yerleştirilmiştir. Her iki çalışmada da virüsün uygulandığı yüzeyler oda sıcaklığında inkübe edildi. Örnekler farklı zaman aralıklarında toplandı ve bunlar daha sonra canlı virüs miktarını hesaplamak için kullanıldı. SARS-CoV-2 bu yüzeylerde belli bir süre tespit edilebilmesine rağmen çevresel ve diğer koşullar nedeniyle virüsün canlılığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak corona virüsünün hangi yüzeyde ne kadar yaşadığına dair bilgiler şu şekildedir:


 
Plastik
Birçok gündelik nesne plastikten yapılmıştır ve bunlarla sınırlı olmamak üzere bazı örnekler vardır. Bu plastikler aşağıdaki gibidir:
Yemek paketleme
• Su şişeleri ve süt kapları
Kredi kartları
Uzaktan kumandalar ve video oyun denetleyicileri
Işık anahtarları
Bilgisayar klavyeleri ve fare
ATM düğmeleri
• Oyuncaklar
NEJM makalesi, virüsü plastik üzerinde 3 güne kadar tespit etti ve ancak Lancet çalışmasındaki araştırmacılar, virüsün plastik üzerinde 7 güne kadar hayatta kaldığını buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder